Hírek

Élő együttműködéseket mélyített el a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A Földtudományi Intézet négy partnerével köttetett megállapodás: az eKÖZIG Zrt., a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a GeoLayer Kft., valamint a RoaData Consulting Kft. is úgy gondolta, még szorosabbra fűzi a már meglévő partnerséget az intézettel.

Negyvennyolc hallgató vehette át diplomáját a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) pénteki oklevélátadó ünnepségén. A Főépület Aulájában tartott ceremónián elismerték több dolgozó kiemelkedő teljesítményét, valamint a kar Kiváló Fiatal Oktatóját is díjazták, illetve a TTK Emlékérme kitüntetést szintén kiosztották.

Debrecen Környezetvédelmi Programja, a Zöld Kódex társadalmi egyeztetésének fontos állomásaként tartottak kerekasztal-beszélgetést a Kölcsey Központban. A Debreceni Egyetem szakemberei is közreműködtek a környezetvédelmi program készítésében a Zöld Munkacsoport tagjaival együttműködve.

Újabb sikeres állomásához érkezett a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, valamint az almati al-Farabi Kazak Nemzeti Egyetem partnersége. Kazahsztán vezető felsőoktatási intézményének egyik kutatója a magával hozott, Kazahsztánban gyűjtött ritka növények szövetmintáinak DNS-kivonását és minőségellenőrzését készítette elő fél éven át a DE laborjában.

Csaknem kétmillió forintos támogatást ajánlott fel a Teva Gyógyszergyár Zrt. a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (TTK) részére. A vállalat ezúttal informatikai eszközök beszerzéséhez járult hozzá.

Idén már anyagmérnök alapszakra is jelentkezhetnek a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karára (TTK) felvételizők. A kar tizenhárom alap- és tizenhárom ráépülő mesterszakot kínál leendő hallgatóinak. A TTK kiterjedt gazdasági kapcsolatrendszerének és gyakorlatorientált képzéseinek köszönhetően az itt végzett hallgatók iránt nagy a kereslet a munkaerőpiacon.

A Debreceni Egyetemen onkológiai témában kutatásokat végző szakemberek és klinikusok ismerhették meg egymás tudományos tevékenységét egy pénteki konferencián. A szakmai programot a Kémia Koordinációs Intézet szervezte azzal a céllal, hogy elősegítsék további együttműködések és konzorciumok létrejöttét.

Konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem Biodiverzitás, Klímaváltozás és Vízgazdálkodás Koordinációs Kutató Központja. Magyarország biodiverzitásának helyzetéről, a legújabb kutatási eredményekről, a vizes élőhelyek biodiverzitásának védelméről is szó volt a tanácskozáson kedden, a DE Innovációs Központjában. A zöld jövőért munkálkodó egyetemi kutatóközpont eredményeiből az egész Kárpát-medence profitálhat, hiszen a kutatók világszínvonalon tudják az élővilág változásait figyelni.

A Debreceni Egyetem munkatársai molekuláris biológiai módszereket használva vizsgálták az urbanizáció hatását. Eredményeiket nemrég publikálták a neves tudományos folyóiratban, a Molecular Ecology-ban. A kutatás azért is jelentős, mert a kutatók olyan értékelési módszert alkalmaztak, amelyet korábban még nem használtak a molekuláris urbánökológiai vizsgálatokban.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara, valamint az EcoPro Global Hungary Zrt. A jövőben a vállalat szakemberei aktívan részt vesznek a kar képzéseiben és a diploma megszerzése után karrierlehetőséget biztosítanak a hallgatóknak. Az együttműködésről szándéknyilatkozatot írtak alá a kar és a vállalat vezetői.