Bemutatkozás - Kísérleti üzem

Az elmúlt évek eredményes pályázati tevékenysége következtében a Debreceni Egyetem Alkalmazott Kémiai Tanszékének Kísérleti Üzeme jelentős felújításon és korszerűsítésen esett át. A felújított infrastruktúra és géppark lehetővé teszi kémiai reakciók igen széles skálájának biztonságos végrehajtását, a kismolekulák előállításától kezdve a polimer szintézisekkel bezárólag, néhány literestől egészen a 100 literes méretig. Üveg, zománcozott és saválló reaktorok használatával az agresszív reakcióközegek használata sem okoz problémát. A hőmérséklettartomány -196 C (cseppfolyós N2) és +130 C (gőz, 3 bar) fok, a nyomás teljes vákuum és +2 bar között változtatható.

Az említett körülmények között lehetőségünk van akár kationos polimerizáció, akár magas hőmérsékletű polikondenzáció végrehajtására is. A PLC vezérlés lehetővé teszi az automatizált munkavégzést, a reakciók távolról, akár otthonról, történő követését. A projekt keretében végrehajtott felújítással és eszközbeszerzéssel lehetővé vált, hogy félüzemi léptékű előiratok készüljenek az Egyetemmel K+F kapcsolatban lévő iparvállalatok számára is. A kísérleti üzemi előiratokban lévő adatszolgáltatás olyan alapadat-bázist szolgáltat partnereink számára, amely a léptéknövelés során mind a tervezést, mind az üzemesítést megalapozhatják. Ilyen típusú K+F fejlesztések a laboratóriumban kidolgozott, illetve adoptált gyógyszerhatóanyag és intermedierek preparációja, a polimer technológiában felhasznált iniciátorok, polimerek szintézisének léptéknövelése, valamint különböző biotechnológiai eljárások adoptálása és fejlesztése.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Debreceni Egyetem Alkalmazott Kémiai Tanszékének Kísérleti Üzeme az ország legkorszerűbb ilyen jellegű létesítményévé vált az oktatási intézményeket tekintve, egyszerre teremtve meg a világszínvonalú vegyészmérnök technológia képzés alapjait és a környék vegyipari üzemeivel együttműködve gyümölcsöző K+F projektek végrehajtását.

Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 08. 11:05